0 st
Summa: 0 kr
Till kassan »
Kvar till fri frakt
500 kr

    

Med denna berättelse vill jag sammanfatta Olivoljans väg från dess början och dess utveckling. Jag vill tacka alla som brinner för detta fantastiska träd Olea Europa som är olivträdets moder.  Den första planterade växten.

Det finns andra arter men som inte ger samma fina kvalitet och karaktär på olivoljan. ’

HISTORIA

Man började göra olivolja för ca 3000 år före Kristus, man har hittat fynd i Syrien, Kreta.

Olivträden och olivoljetillverkningen spred sig sedan i 2 riktningar Västerut via Turkiet Grekland, Italien, Spanien och Frankrike. Söder om Medelhavet spred sig oliven vidare via Egypten Libyen, Tunisien, Algeriet Marocko.

Under Medeltiden blev olivoljetillverkningen en viktig del i ekonomin runt Medelhavet.

Spanjorerna tog sedan med sig Olivstockar i sina skepp över Atlanten  i början av 15 00 talet.

VÄXTPLATSER

Olivträdet kan odlas i de flesta jordarna men odlingsgränsen går vid 30 breddgraden söderut respektive 45 breddgraden norrut(Turin).

En idealisk dygnsteperatur ligger mellan 16-22 grader och det ska komma runt 220 mm nederbörd årligen. Och den lägsta temperaturen sak inte understiga -8 grader då träden kan frysa ihjäl som hände i Italien på 80-talet och 80% av alla olivträd strök med. Man blev tvungen att gräva upp träden och odla nya som sedan tar 7 år för att ge frukt. Olivträdet kan bli flera hundra år gammalt men de som ger bäst skörd är oftast mycket yngre.

Olivträdet behöver en yta av 50 kvm ca 5 meter fri yta till nästa träd. Träden ger mellan 5-50 kg frukt. Det går mellan 5-10 kg för att framställa 1 liter olja.  Genomsnittsträdet ger ca 10 kg frukt, så Olivbönderna behöver många träd för att framställa sin Olja.

 

VILL NI VETA MER KAN NI BOKA OLIVOLJESKOLAN BÅDE FÖR FÖRETAG OCH PRIVATAGRUPPER!